Teknologihistorie for fulde omdrejninger

En delegation fra Dansk Teknologihistorisk Selskab besøgte lørdag 30. april 2011 Dansk Motor- og Maskinsamlings årlige motorshow. Det var mildt sagt teknologihistorie for fulde omdrejninger.

Nedenfor bringer vi nogle fotos fra den oplevelsesrige dag, der bød på levnende museumsformidling både fra samlingen selv og fra de mange stolte maskinudstillere fra ind- og udland. Dertil kom stumpemarked (krejlerboder af alskens slags) og boder med grillpølser og god lokal fadøl.


Et teknologihistorisk højdepunkt var de to atmosfæriske Langen & Otto-maskiner fra Danmarks Tekniske Museum, som Motorsamlingen har fået istandsat på smukkeste vis og som blev opstartet for publikum for første gang. De kørte kørte fortræffeligt og tiltrak stor opmærksomhed fra de besøgende. Det er 1877-motoren i foran og 1868-motoren bagved.


Øverst på arealet uden for – ved udstillingen af veteranbiler – arbejdede en gammel gravko ganske effektivt. Hullet og jordbunken blev i løbet af dagen øget ganske betragteligt. Synet var så betagende, at vi desværre glemte at notere maskinfabrikat og årgang!


Maskinsamlingen set fra balkonen.


Deutz Museum fra Köln deltog med en 4-takt gasmotor fra 1895.


“Bonderøven”, kendt fra TV, demonstrerede sine færdigheder i det gamle håndværk.


Nordjysk Motorsamling var på besøg med en Ruston & Hornsby dieselmotor, der indtil krigen har trukket møllen på Vemmelev Mølle ved Korsør. Den virker perfekt!


På udstillingsdelen hyggede mange private sig med fremvisning af deres maskiner
af alverdens slags.


Kristoffer Jensen studerer interesseret Brostensstamperen Effect, der blev opfundet på Pedershaab Maskinfabrik i 1926. Den fremviste er fundet hos jernhandleren på Århus havn og trænger til renovering.


Der var skiltet med Dansk Teknologihistorisk Selskabs efterlysning af
Brostensstamperen fra Århus Havn.


Selskabets webmaster, der stod for efterlysningen,
er her fotograferet ved Motorsamlingens eksemplar af Brostensstamperen.


Se mere

:: Se Dansk Motor- og Maskinsamlings website her


Fotos af Kristoffer Jensen, Peter Mouritsen og Kenn Tarbensen. Billederne kan frit anvendes med henvisning til vores website: www.teknologihistorie.dk

Senest opdateret 4/5-11.